شیشه سکوریت چیست؟ قیمت انواع شیشه سکوریت
شیشه سکوریت چیست و چه تفاوتی با شیشه معمولی دارد؟ قیمت شیشه سکوریت چند است؟ شیشه سکوریت در چه ضخامت هایی تولید می شود؟ آیا شیشه سکوریت رنگی وجود دارد؟ اینها سوالاتی است که در این صفحه از وبسایت نوین پارتیشن به آن خواهیم پرداخت.

شیشه سکوریت چیست؟
شیشه سکوریت (یا شیشه نشکن) یکی از انواع شیشه های ایمن است که از طریق نوعی عملیات حرارتی ویژه ایجاد می شود. این عملیات حرارتی روی شیشه های معمولی انجام می شود ، و استحکام مکانیکی و همچنین مقاومت حرارتی آنها را به میزان قابل توجهی افزایش می دهد و به این ترتیب آنها را به شیشه سکوریت تبدیل می کند. در نتیجه ، احتمال آسیب دیدگی و شکستن شیشه در اثر ضربه ، فشار یا شوک حرارتی تا حد زیادی کاهش می یابد. به علاوه سکوریت کردن شیشه باعث می شود که اگر شیشه بشکند ، بر خلاف شیشه های معمولی ، به تکه های بسیار کوچک ایمن تبدیل شود که لبه هایشان به هیچ وجه تیز و برنده نیست. بنابراین خطر جراحت در اثر شکستن شیشه بسیار کاهش خواهد یافت. به دلیل مجموعه این خواص ، این شیشه ها به «شیشه سکوریت» ، به معنای شیشه ایمن ، معروفند.
البته شیشه های سکوریت را با نام های «شیشه نشکن» ، «شیشه حرارت دیده» (Tempered Glass) و همچنین «شیشه مستحکم» یا «شیشه مقاوم» (Toughened Glass) نیز می شناسند. یکی از نام هایی که قبلا در بازار ایران برای شیشه سکوریت بسیار رایج بوده ، «شیشه میرال» است. میرال ، نخستین کارخانه تولید شیشه سکوریت در ایران بوده که سالها به تنهایی شیشه های مورد نیاز کشور را تولید می کرده است. امروزه البته از این نام کمتر استفاده می شود.
شیشه معمولی که عملیات سکوریت کردن روی آن انجام می شود ، ممکن است ساده، رنگی ، رفلکس و … باشد. حتی می توان یک لیوان شیشه ای را نیز سکوریت کرد. مرحله سکوریت کردن به اینصورت انجام می شود که به شیشه تا نزدیکی دمای ذوب حرارت یکنواخت داده می شود و به یکباره با دمیدن هوای سرد ، شیشه سرد می شود. طی این فرآیند به دلیل ایجاد تنش های سراسری در سطح شیشه مقاومت شیشه 6 الی 8 برابر می شود.
بعد از سکوریت شدن شیشه هیچ گونه تغییری روی شیشه نمی توان انجام داد. هر گونه سوراخ کاری و برش روی شیشه سکوریت باعث می شود کل شیشه بطور کامل خرد شود.
قیمت شیشه سکوریت
معمولا متقاضیان شیشه سکوریت متخصصان مختلف حوزه های ساختمانی هستند و مصرف کننده نهایی معمولا خریدار مستقیم شیشه سکوریت نیست. مثلا پارتیشن اداری ، حمام شیشه ای ، بالکن شیشه ای ، استخر شیشه ای و … مواردی هستند که در آن از شیشه سکوریت استفاده می شود. شیشه سکوریت 10 میل بیشترین استفاده را دارد و قیمت هر متر مربع آن در تیراژ بالا از 570 هزار تومان الی 830 هزار تومان می باشد.
انواع متداول شیشه سکوریت
شیشه سکوریت ، از شیشه های معمولی ساخته می شود. در فرایند سکوریت سازی ، بسیاری از ویژگی های شیشه معمولی یا همان شیشه خام اولیه ، به خصوص ویژگی های ظاهری آن حفظ می شود. در حال حاضر ، دو نوع شیشه معمولی هست که بیش از سایر شیشه ها در صنعت شیشه های سکوریت مورد استفاده قرار می گیرد. یکی شیشه فلوت و دیگری شیشه سوپر کلییر. به همین دلیل ، شیشه های سکوریت متداول در بازار را هم به همین دو اسم می شناسند ، یعنی شیشه سکوریت فلوت و شیشه سکوریت سوپر کلییر. مهمترین تفاوت این دو نوع شیشه در میزان شفافیت آنهاست. شیشه سوپر کلییر همانطور که از اسمش پیداست ، از شیشه فلوت شفاف تر است. البته در بسیاری از موارد ، تشخیص این دو نوع شیشه از هم کار راحتی نیست و معمولا افراد غیرکارشناس به سادگی نمی توانند این تفاوت را تشخیص دهند. به همین دلیل و نیز به دلیل مقرون به صرفه تر بودن شیشه های فلوت ، استفاده از این شیشه ها در پارتیشن های شیشه ای متداول تر است.
مقایسۀ شیشه سکوریت با شیشه معمولی
وقتی شیشه معمولی یا همان شیشه خام اولیه به شیشه سکوریت تبدیل شود ، بعضی خواصش تغییر می کنند ، اما بعضی دیگر دست نخورده باقی می مانند. این اتفاق باعث می شود که شیشه سکوریت مزایا و البته معایبی نسبت به شیشه خام اولیه داشته باشد. در ادامه ، شباهت ها و تفاوت های شیشه سکوریت را با شیشه خام اولیه بررسی خواهیم کرد:
شباهت شیشه سکوریت با شیشه معمولی (شیشه خام اولیه)
ویژگی های که در فرایند سکوریت کردن شیشه تغییر نمی کند.
تفاوت شیشه سکوریت با شیشه معمولی (شیشه خام اولیه)
علاوه بر فرایند ساخت شیشه های معمولی و شیشه سکوریت که کاملا متفاوت است ، ویژگی های مهمی هم هستند که در فرایند سکوریت کردن شیشه تغییر می کند.
روش و مراحل تولید شیشه سکوریت
برای تولید شیشه سکوریت ، در اصل باید شیشه معمولی (خام) را تا دمای نرم شدن حرارت دهند و سپس ناگهان سردش کنند. به این ترتیب تنش هایی در شیشه ایجاد می شود که استحکام مکانیکی و مقاومت حرارتی آن را بالا می برد. این فرایند به طور کلی در 7 مرحله انجام می شود. 6 مرحله از این مراحل ، الزامی است و یکی از آنها ( یعنی حک کردن طرح روی شیشه به روش سندبلاست) اختیاری و به خواست مشتری است. در ادامه ، هر یک از مراحل تولید شیشه سکوریت را توضیح خواهیم داد.
مرحله اول: کنترل کیفیت شیشه خام
پیش از هر کاری باید شیشه خام را بررسی کنند تا کیفیت لازم را داشته باشد. به خصوص شیشه خام اولیه نباید ترک یا حباب داشته باشد. ترک ها یا حباب ها هر چند ریز باشد ، هم ممکن است در فرایند سکوریت سازی مشکل ساز شود و هم پس از آن و به مرور زمان ، سبب آسیب پذیری شیشه شود.
مرحله دوم: برشکاری و سوراخکاری شیشه خام
تمامی تغییراتی که قرار است روی شیشه انجام شود ، باید قبل از سکوریت کردن باشد. بعد از سکوریت کردن شیشه ، به هیچ وجه نمی توان تغییری روی آن انجام داد. به همین دلیل ، برشکاری و اندازه کرده شیشه و همچنین سوراخکاری روی آن باید در این مرحله صورت گیرد. دقیق ترین روش برای برشکاری و سوراخکاری شیشه استفاده از دستگاه های برنامه پذیر CNC است.
مرحله سوم: پرداخت کاری و پولیش شیشه اولیه
روی خطوط برشکاری و در نقاط سوراخکاری ، لبه های بسیار تیز و برنده ای ایجاد می شود که ، قبل از سکوریت کردن ، باید این تیزی ها را از بین برد. به همین دلیل ، این لبه ها را پرداخت و پولیش می کنند تا هر گونه تیزی و زبری از بین برود. این کار به «لبه زنی» معروف است برای انجامش از دستگاه های مخصوص لبه زنی استفاده می کنند.
مرحله چهارم: سندبلاست (اختیاری)
اگر بخواهیم طرحی را روی شیشه حک کنیم ، باید قبل از سکوریت کردن شیشه و به روش سندبلاست (پاشش ماسه روی شیشه) ، این کار را انجام دهیم. بعد از سکوریت شدن شیشه ، به هیچ وجه نمی شود این طرح را پاک کرد یا تغییر داد.
مرحله پنجم: تمیزکاری و شست و شوی شیشه خام
عملیات برشکاری ، سوراخکاری ، پرداخت کاری و سندبلاست ، همگی سبب می شوند گرد و غبار و براده های شیشه روی سطح آن بچسبد و هنگام عملیات سکوریت سازی مشکلات عدیده ای به بار آورد. به همین دلیل قبل از فرستادن شیشه به کوره ، حتما باید آن را کاملا تمیز کنند و شستشو دهند.
مرحله ششم: عملیات حرارتی
در این مرحله، شیشه ها را افقی وارد کوره می کنند. سپس ، دمای شیشه را تا نقطه نرم شدن بالا می برند. این دما نزدیک به 700 درجه سانتیگراد است. دمای کوره را باید طوری تنظیم کنند که شیشه به دمای ذوب نزدیک نشود. چون در این صورت ، شیشه افزایش طول دایمی می دهد، در نتیجه ، ابعاد شیشه سکوریت از ابعاد شیشه خام بیشتر خواهد شد.
مرحله هفتم: فرایند خنک کاری سریع
اکنون و در آخرین مرحله ، باید شیشه های داغ را به سرعت خنک کنند. برای این کار ، از هر دو وجه همزمان و ، البته از زوایای مختلف ، به شیشه هوای خنک می دمند. این کار چند ثانیه طول می کشد و شیشه را به سرعت خنک می کند. البته در حین خنک کاری ، لایۀ سطحی شیشه خیلی سریع تر از لایه های داخلی خنک می شود. در نتیجه تنشهایی دایمی در لایه های شیشه تشکیل می شود. حضور همین تنش ها ، استحکام شیشه را به میزان قابل توجهی بالا می برد.
چرا این فرایند حرارتی باعث افزایش استحکام شیشه می شود؟
عملیات حرارتی و خنک کاری سریع شیشه باعث می شود که در دو سطح شیشه تنش های فشاری و در لایه های داخلی شیشه تنش های کششی ایجاد شود. تنش هایی که در سطح ایجاد می شود ، مقاومت شیشه را در برابر بارهای خمشی به مقدار بسیار زیادی افزاش می دهد. به همین دلیل استحکام مکانیکی شیشه بالا می رود.
ویژگی های شیشه سکوریت با کیفیت
- شیشه های سکوریت باید آرم استاندارد داشته باشند. البته ، تولید کنندگان شیشه سکوریت ، بنا به خواست مشتری ، آرم استاندارد را روی شیشه نمی زنند.
- شیشه سکوریت مرغوب نباید موج ، تاب و اعوجاج داشته باشد. در طول 40 سانتی متر از شیشه سکوریت نباید تاب بیش از 0.5 میلی متر وجود داشته باشد.
- سطح شیشه سکوریت استاندارد باید کاملا صاف باشد و پستی و بلندی نداشته باشد.
- مساحتی به اندازه 10 سانتی متر مربع از شیشه سکوریت با کیفیت باید بتواند وزنه ای به جرم 40 کیلوگرم را تحمل کند.
- شیشه سکوریت استاندارد باید بتواند حداقل تا دمای 250 درجه سانتیگراد را تحمل کند. شیشه سکوریتی که قرار است در لوازم گرمایشی ، مانند بخاری ، سطح اجاق ، فر و … مورد استفاده قرار گیرد ، باید بتواند طی 30 دقیقه ، دمای 360 درجه سانتیگراد را تحمل کند.
- ابعاد شیشه سکوریت با کیفیت نباید بیشتر از ابعاد سفارش داده شده باشد. در واقع ، ابعاد شیشه سکوریت نباید بیشتر از ابعاد شیشه خام ، قبل از ورود به کوره ، بشود. بزرگتر شدن ابعاد شیشه به این معنی است که به شیشه خام بیش از حد لازم گرما داده اند و آن را تا حدی ذوب کرده اند. به همین دلیل طول شیشه پس از سرد شدن ، افزایش یافته. این مساله ممکن است به دلیل استفاده از کوره های غیراستاندارد رخ دهد.
- رنگ شیشه سکوریت استاندارد نباید به مرور زمان تغییر کند.
- شیشه سکوریت با کیفیت ، در اثر شکستن باید به قطعات بسیار کوچک با لبه های غیر بُرنده تبدیل شود. مشهور است که هر 10 سانتی متر مربع از شیشه سکوریت با کیفیت ، پس از شکستن باید به 70 تکه کوچک تبدیل شود.
ایجاد طرح و نقش روی شیشه سکوریت
اگر لازم باشد روی شیشه طرح ایجاد کنند، این کار را می توان به دو روش انجام داد. روش سندبلاست و روش استیکر.
البته باید توجه داشت که این دو روش برای مات کردن تمام سطح شیشه مناسب نیست. در صورت نیاز به شیشه های تمام مات ، بهتر است از شیشه ساتینا استفاده شود. این شیشه ها به صورت تمام مات تولید می شوند و بسیار شکیل هستند.